Home Khas

Kenyataan Media PAS Pusat: Sokongan Perdana Menteri – PAS Mohon Penjelasan UMNO

1943
SHARE


Kenyataan Media PAS Pusat

SOKONGAN PERDANA MENTERI – PAS MOHON PENJELASAN UMNO


1. PAS terpanggil untuk mendapatkan penjelasan daripada UMNO berhubung dakwaan berlakunya perubahan sokongan Ahli-Ahli Parlimen UMNO terhadap YAB Perdana Menteri.

2. PAS merasakan jika benar keadaan ini, ianya bermakna UMNO telah tidak mematuhi persefahaman dan persetujuan yang termaktub dalam Piagam Muafakat Nasional yang dimeterai pada 14 September 2019.

3. Sukacita diingatkan, Piagam Muafakat Nasional dizahirkan berteraskan matlamat untuk menyatu-padukan umat Islam dalam negara, sekaligus berusaha mengalahkan Pakatan Harapan yang diterajui PKR, DAP dan Amanah.

4. Justeru sekiranya peralihan ini benar, ianya boleh dianggap sebagai suatu gerakan yang bertujuan menjatuhkan Kerajaan Perikatan Nasional yang terbina di atas permuafakatan BN, BERSATU, PAS, GPS dan beberapa parti lain di atas kejatuhan Kerajaan PH.

5. Sehubungan itu PAS berharap untuk mendapat penjelasan yang sejelas-jelasnya daripada UMNO atas dasar rakan muafakat dalam MN, seterusnya mengajak UMNO untuk kembali menghayati hasrat dan iltizam yang telah disepakati secara bersama ini.

“Islam Memperkukuh Perpaduan”

TAKIYUDDIN HASSAN
Setiausaha Agung PAS
Bertarikh: 7 Safar 1442 / 25 September 2020

Kenyataan Media PAS Pusat SOKONGAN PERDANA MENTERI – PAS MOHON PENJELASAN UMNO1. PAS terpanggil untuk mendapatkan…

Posted by Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang on Thursday, September 24, 2020