Home Berita PAS Johor

600 mangsa banjir kilat dipindahkan ke PPS Sri Gading

256
SHARE
Gambar : Angkatan Pertahanan Awam Malaysia

SRI GADING, 14 Sep – Satu pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Gading dekat sini bagi menempatkan 600 mangsa banjir daripada 190 keluarga, hari ini.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata, banjir melanda empat kawasan iaitu di Taman Sri Panchor, Kampung Sengkuang, Kampung Baru Sri Gading dan Pekan Seri Gading.

“Kejadian berlaku susulan hujan lebat hari ini pada 1.30 pagi sehingga 5.30 pagi dan bertembung dengan fenomena air pasang besar yang bermula pada 3 pagi.

“Kejadian ini menyebabkan kawasan tanah rendah dinaiki air,” katanya dalam satu kenyataan sebentar tadi.

Ismail berkata, pada awalnya PPS dibuka di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Gading, namun telah mula dinaiki air banjir dan kemudiannya dipindahkan ke SMK Seri Gading.

“Usaha membantu memindah mangsa sedang dijalankan.

“Sehingga kini jalan-jalan utama yang menghubungi daerah Batu Pahat dengan lain-lain daerah, masih lagi boleh dilalui oleh semua kenderaan,” kata beliau.

Katanya, operasi menyelamat telah disertai oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Angkatan Pertahanan Awam (APM), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Pusat Kesihatan Daerah (PKD) dengan keanggotaan seramai 25 orang terdiri dari pegawai dan anggota.

Sumber : Bernama