Home Berita PAS Kedah

Nasihat rakyat, pengingat wakil rakyat

358
SHARE

ALOR SETAR,6 JUN 2023 – YB Ustaz Hassan Saad, Ahli Parlimen Baling mengimbau nasihat rakyat sebagai pengingat buat beliau.

Menjadi wakil rakyat bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Banyak harapan-harapan rakyat yang perlu ditunaikan mengikut cara yang betul.  Malah tugasan wakil rakyat merangkumi semua tugas secara bersepadu. 

Baru-baru ini menerusi facebook Ustaz Hassan Saad, beliau mengimbau kenangan lama sebelum beliau memenangi kerusi di Parlimen Baling pada PRU yang lepas.

“Ustaz dah menang nanti jangan lupa mai ziarah macam ustaz buat lani dan sebelum2 ni,”  

Itulah antara pesanan rakyat kepada beliau. Beliau menyatakan bahawa beliau betul2 tersentuh hati dengan nasihat tersebut. Beliau turut menzahirkan rasa risau jika pangkat yang diamanahkan  menjauhkan beliau daripada berbakti dan menyantuni rakyat walaupun aktiviti ziarah sudah sebati dalam kalangan aktivis PAS.

Semalam beliau berkesempatan bersama Unit Hal Ehwal Wanita (HALWA) Dun Bayu untuk turun ke lapangan bagi menyantuni dan menziarahi penduduk Kampung di Batu 7 Rambong.

Kebanyakan daripada mereka adalah mereka yang terdiri daripada kalangan warga emas, yang diuji dengan kesakitan dan golongan B40. Beliau turut menyampaikan sedikit sumbangan buat mereka.

Tidak lama lagi 6 buah negeri akan mengahadapi Pilihan Raya Negeri. Maka, dalam proses pemilihan wakil rakyat hendaklah dilakukan dengan adil yang berasaskan kepada kelayakan, kesesuaian kerja serta sifat kepimpinan yang ada pada seseorang calon itu seperti berakhlak tinggi, bertanggungjawab, sabar, boleh merancang dan bijak melaksanakan tugas. 

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud, “Sesiapa yang melantik orang yang tidak layak menjadi pemimpin, maka sesungguhnya ia telah membuang kalung Islam daripada tengkuknya.” (Riwayat Ahmad dan Ad-Dhiak)

Ingat satu undi amat beharga!