SHARE

Secara rasmi, Hari Merdeka pada 31 Ogos 1957, menandakan kemerdekaan Tanah Melayu dari British, sementara Hari Malaysia pada 16 September 1963, ketika Semenanjung bersekutu dengan Sabah, Sarawak, dan Singapura untuk mewujudkan Malaysia. Untuk kedua-duanya, Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, seluruh Malaysia merayakan hari-hari tersebut.

‘Malaysia Prihatin’ dipilih sebagai tema untuk Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tahun ini, dengan logo berbentuk hati dengan warna Jalur Gemilang.

Sejajar dengan tema ‘Malaysia Prihatin’, rakyat Malaysia yang berada di barisan hadapan harus diberi penghargaan atas perkhidmatan yang mereka berikan semasa musim wabak Covid-19.

Rakyat Malaysia, terutama yang tinggal di Sarawak yang terdiri daripada pelbagai etnik, bangsa, dan agama dapat hidup dalam keadaan aman dan damai. Mereka dapat hidup dengan aman dan saling menghormati adat budaya dan kepercayaan masing-masing. Inilah keindahan kehidupan berbilang kaum dan agama yang terdapat di Malaysia.

Keadaan ini perlu dijaga dan dipelihara oleh semua kaum dan agama agar Malaysia dapat menjadi contoh terbaik negara yang aman dari pelbagai bangsa dan agama.

Dengan peluang ini, PAS Sarawak ingin mengucapkan Selamat Hari Malaysia kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama. Tema Muktamar Tahunan PAS tahun ini “Islam Memperkukuhkan Perpaduan” juga bersesuaian dengan Hari Malaysia di mana rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama mesti mengukuhkan perpaduan agar negara terus aman dan harmoni.

Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak