Home Berita PAS Melaka

Hari ini dalam sejarah | Majlis Negeri Sarawak ditubuhkan

177
SHARE

24 MEI 1867 (JUMAAT)

PADA hari ini dalam tahun 1867, Majlis Negeri yang sekarang dikenali sebagai Dewan Undangan Negeri Sarawak telah ditubuhkan oleh James Brooke. Ia merupakan Dewan Undangan Negeri yang tertua di Malaysia.

Sebelum itu, pada tahun 1865 ‘General Council’ yang juga dikenali sebagai ‘Supreme Council’ telah ditubuhkan.

Pada asal penubuhan Majlis Negeri Sarawak ini bertujuan untuk membawa semua kaum Bumiputera dalam satu perjumpaan yang terbesar. Di samping bagi mendengar ucapan dasar untuk menyuarakan pandangan serta bertukar-tukar fikiran.

Persidangan Majlis Negeri yang pertama telah diadakan pada 8 September 1867, bertempat di sebuah perkampungan nelayan kecil di Bintulu, Sarawak.

James Brooke (Kredit foto : Google)

Di awal tahun 1930-an seorang wakil masyarakat Cina telah dijemput hadir sebagai pemerhati.

Sejak ditubuhkan sehinggalah tahun 1941, Majlis Negeri tidak mempunyai sebarang peraturan tetap sehinggalah pada bulan September 1941, Raja Vyner Brooke telah menggubal satu perlembagaan baharu bagi Majlis Negeri.

Perlembagaan baharu ini telah mengurangkan suara Bumiputera kerana 14 dari 25 orang ahlinya mestilah terdiri daripada pegawai kerajaan bangsa Eropah, manakala sebelas lagi ahlinya terdiri daripada wakil-wakil kaum Bumiputera dan bukan Bumiputera.

Sesungguhnya, Dewan ini telah menempuh tiga zaman yang penting iaitu zaman Raja Putih Keluarga Brooke, diikuti dengan zaman koloni atau zaman penjajahan British dan ketiga zaman kemerdekaannya menerusi Malaysia.

Sumber : Ihsan Arkib Negara Malaysia

AKIKAH MAKKAH EMRANSYAH

 

.         SAMBAL IBU SARI        .