Home Berita PAS Melaka

Breaking News : Kematian Ke 9 Covid – 19

1604
SHARE

Oleh : Ibnu Janie

Baru sebentar tadi telegram rasmi Majlis Keselamatan Negara menghantar maklumat tentang berita sedih kes kematian terbaru mangsa Covid -19 menjadikan jumlah kematian keseluruhan setakat ini  9 kematian. Mangsa adalah seorang kakitangan perubatan KKM dan telah dimasukkan ke Hospital Tuanku Fauziah, Kangar pada 17 Mac 2020 setelah mengalami simptom Severe Acute Respiratory Infection.

Berikut adalah hantaran penuh telegram tesebut :

“Dukacita dimaklumkan sehingga kini, terdapat pertambahan satu (1) lagi kes kematian baru berkaitan COVID-19 telah dilaporkan ke Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) Kebangsaan. Pelaporan terbaru ini menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak sembilan (9) setakat ini.

“Kes kematian kesembilan adalah merupakan kes kematian pertama di kalangan kakitangan kesihatan yang melibatkan seorang lelaki warganegara Malaysia (kes ke-890) berusia 48 tahun yang merupakan seorang doktor perubatan KKM. Beliau mempunyai sejarah perjalanan ke negera Turki. Beliau telah dimasukkan ke Hospital Tuanku Fauziah, Kangar pada 17 Mac 2020 setelah mengalami simptom Severe Acute Respiratory Infection. Beliau telah disahkan positif COVID-19 pada 18 Mac 2020 dan diberikan bantuan alatan pernafasan sejak 19 Mac 2020 setelah keadaan kesihatan beliau merudum. Beliau disahkan meninggal dunia pada jam 10.33 pagi, 22 Mac 2020.

“Kes jangkitan COVID-19 ini disyaki bukan dari kalangan barisan hadapan (frontliners) mahupun daripada kalangan rakan kerja (working colleague) yang berhadapan dengan pesakit COVID-19. Ianya adalah berkait dengan sejarah perjalanan ke luar negara.

“Seluruh warga KKM mengucapkan takziah kepada ahli keluarga arwah.

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

KP KKM”

Kredit sumber : Telegram rasmi Majlis Keselamatan Negara