Home Berita PAS Kelantan

50 pondok sepakat pertahan Kelantan

4426
SHARE

BACHOK: Institusi pengajian pondok yang terdapat di Kelantan malam tadi sepakat mempertahankan kerajaan negeri di bawah kepimpinan ulama.

Di Kelantan sekarang terdapat 50 pusat pengajian pondok trasional yang menjadi benteng kekuatan PAS.

Bekas Mudir Pusat Pengajian Pondok Kandis, Tuan Guru Sheikh Wazir Che Awang berkata, 50 institusi pondok sepakat berada di belakang kerajaan negeri sekarang.

“Pada 9 Mei ini kita pakat pangkah bulan, usah hendak fikir panjang lagi. Adalah menjadi kewajiban kita sebagai seorang Islam kena sokong parti yang membawa wadah Islam.

“Masa mengundi nanti hanya nampak bulan bulan yang berwarna hijau sahaja. Saya juga berharap bekas-bekas pelajar pondok yang berada di luar hendaklah pulang pada 9 Mei ini bagi mempertahankan kerajaan negeri.

“Kita sebagai seorang Islam wajib kena undi parti Islam,” katanya sambil menegaskan kehadiran pelajar dan guru pondok pada program itu begitu luar biasa.

Menurutnya juga ulama ketika zaman penjajah lagi membuat dasar orang luar tidak boleh memiliki tanah di Kelantan.

Katanya, ulama termasuk Tok Kenali sudah nampak masa hadapan orang Melayu sehingga mencadangkan dasar pemilikan tanah di Kelantan hanya untuk orang tempatan sahaja. – HARAKAHDAILY 22/4/2018