Home Tazkirah Ramadhan

Terapi Jiwa Melalui Juz 1

646
SHARE

Perhatikanlah ayat-ayat Allah melalui Juz 1 yang banyak menyentak jiwa manusia agar tunduk sepenuhnya kepada kekuasaan Allah. Apabila manusia hilang rasa gerun dan hatinya menjadi keras, hidayah Allah tidak akan mendiami lubuk hatinya. Allah SWT berfirman:

Maksudnya: Kemudian setelah itu hati kamu menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Dan sesungguhnya di antara batu-batu itu ada yang daripadanya mengalir sungai-sungai, ada yang terbelah sehingga memancar mata air daripadanya, juga di antaranya ada yang meluncur jatuh  kerana takut kepada Allah. Dan Allah sekali-kali tidak pernah lalai daripada apa yang kamu lakukan. (Al-Baqarah:74)

Bani Israil yang telah diberi peringatan oleh Allah berkali-kali akhirnya ditimpa azab akibat keras hati. Keras hati adalah sifat mazmumah dan penyakit yang akan merosakkan jasad manusia. Untuk itu, didiklah hati kita agar mudah menerima tuntutan Allah tanpa sekelumit alasan kerana Allah pasti akan meredhai golongan yang memiliki hati yang tulus dan suci.

AHMAD BIN YAKOB
1 Ramadhan 1438H

Sila Layari:

https://www.facebook.com/DatoAhmadYakob

https://www.instagram.com/datoahmadyakob

{jathumbnail off}