Home Kenyataan Media PAS Terengganu

Sifat orang bencikan Islam

59
SHARE

Sifat Orang Bencikan Islam

بسم الله الرمن الرحيم

Nak tahu tak bagaimana sifat dan sikap orang-orang yg bencikan Islam terhadap orang-orang Islam? Ayat 120, surah al-Imran menerangkan dengan jelas sifat dan sikap mereka.

Oleh itu bagi orang-orang yang beriman mestilah sentiasa bersabar serta berwaspada dan tiada alasan bagi orang2 Islam untuk menjadikan mereka sebagai rakan akrab.

Surah al-Imran, ayat 120

إِن تَمْسَسْكُمْ حَسَنَةٌ تَسُؤْهُمْ وَإِن تُصِبْكُمْ سَيِّئَةٌ يَفْرَحُوا۟ بِهَا ۖ وَإِن تَصْبِرُوا۟ وَتَتَّقُوا۟ لَا يَضُرُّكُمْ كَيْدُهُمْ شَيْـًٔا ۗ إِنَّ ٱللَّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيطٌ

Terjemahannya:

Jika kamu memperoleh kebaikan, niscaya mereka bersedih hati, tetapi Jika kamu mendapat bencana, mereka bergembira karenanya. Jika kamu bersabar dan bertakwa, niscaya tipu daya mereka sedikitpun tidak mendatangkan kemudharatan kepadamu. Sesungguhnya Allah mengetahui segala apa yang mereka kerjakan.

Tafsir al-Jalalain.

(Jika kamu disentuh) ditimpa (oleh kebaikan) atau nikmat, seperti kemenangan atau harta rampasan (mereka merasa kecewa) atau berdukacita (sebaliknya jika kamu ditimpa bencana) seperti kekalahan dan kekeringan (mereka gembira karenanya) jumlah syarat yang kedua berhubungan dengan syarat yang sebelumnya, sedangkan di antara keduanya interupsi atau kalimat sela.

Makna ayat, bahawa mereka mati-matian dalam memusuhi kamu, maka kenapa kamu mempercayai mereka, jauhilah mereka itu! (Jika kamu bersabar) terhadap gangguan mereka (dan bertakwa) kepada Allah hingga tidak mempercayai mereka dan sebagainya (maka tidaklah akan mendatangkan kemudaratan) bacaannya ‘laa yadhirkum’ atau ‘laa yadhurrukum’ (tipu daya mereka sedikit pun. Sesungguhnya Allah terhadap apa yang mereka lakukan) dengan ‘ya’ dan ‘ta’ (meliputi) mengetahui dan akan memberikan balasan

Hajah Zarani Othman
Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu