Home Berita PAS Sarawak

Perutusan Maulidur Rasul 1442H

876
SHARE

Nabi Muhammad SAW diutuskan untuk menyempurnakan keindahan akhlak umat manusia

Umat Islam di seluruh dunia memperingati Maulid Nabi atau ulang tahun kelahiran Nabi Muhammad SAW pada setiap 12 Rabiul Awal. Sejarah Hari Keputeraan Nabi adalah perjalanan penting dalam kehidupan Nabi dan juga agama Islam.

Dari Abu Qatada al-Ansari RA, Rasulullah SAW pernah ditanya tentang puasa pada hari Isnin, lalu dia menjawab, “Hari itu adalah hari saya dilahirkan, hari aku diutus atau diturunkan wahyu untukku.” (HR. Muslim).

Dalam riwayat lain, dalam sebuah hadis dari Usamah bin Zaid, dia ditanya tentang alasan sering berpuasa pada hari Isnin dan Khamis. Dia menjawab, “Dua hari ini amal itu dilaporkan kepada Rabbul alamin, dan saya ingin, ketika amal saya dilaporkan, saya dalam keadaan berpuasa.” (HR. An-Nasa’i, dan dinilai hasan sahih oleh al-Albani).

Sebilangan besar ulamak bersependapat bahawa Al-Quran pertama kali diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW pada 17 Ramadan pada hari Isnin. Hari Isnin juga merupakan hari kerasulan Muhammad.

Setiap orang yang beriman dituntut untuk mencontohi sifat terpuji. Ini kerana Islam menekankan keindahan akhlak. Oleh kerana itu, salah satu alasan Nabi SAW diutuskan kepada umat manusia adalah untuk menyempurnakan keindahan akhlak. Ini disebut berdasarkan hadis sahih dari Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda: Maksudnya: “Sesungguhnya tidak aku diutuskan melainkan untuk menyempurnakan kebaikan akhlak.” [Diriwayatkan oleh Ahmad (8952)] [Syeikh Syu’aib al-Arna’outh menilai hadis ini sebagai sahih dan rantaiannya kuat]

Umat Islam digalakkan untuk mengikuti sunnah Nabi dengan mengamalkan ajarannya. Sambutan memperingati Hari Keputeraan Nabi adalah salah satu cara bagi umat Islam untuk mengingati kembali perjuangan dakwah Rasulullah.

Semoga umat Islam bersatu dalam memperjuangkan dan mempertahankan Islam dan melindungi imej Rasulullah daripada terus dihina oleh pelampau anti-Muslim. Ikuti cara-cara akhlak Rasulullah dan para sahabat dalam menyampaikan mesej Islam ke seluruh pelosok dunia.

Islam bukanlah ajaran ekstremis seperti dakwaan mereka yang anti-Islam dan tidak mendapat maklumat mengenai Islam yang sebenar.

Islam adalah ketaatan dan tunduk sepenuhnya kepada perintah Allah. Secara terminologi, Islam berasal dari bahasa Arab, iaitu Islam bermaksud kedamaian, ketenangan, dan keharmonian. Allah mempunyai sifat As-salam yang bermaksud memberi ketenangan. Orang yang beriman kepada Allah dan menjalankan perintahnya disebut orang Islam. Muslim adalah untuk membawa kedamaian kepada dirinya sendiri dan juga kepada masyarakat alam semesta.

Tema sambutan Maulidur Rasul adalah “Ummah Rabbani, Negara Harmoni”. Walaupun rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama, kita tetap menikmati kehidupan yang harmoni dengan menghormati kepercayaan dan adat budaya bangsa lain. Elakkan mengkritik kepercayaan agama lain, semoga rakyat Malaysia terus hidup dengan aman dan harmoni.

Salam Maulidur Rasul 1442H / 2020M

Jofri Jaraiee

Pesuruhjaya PAS Sarawak