Home Berita PAS Pulau Pinang

PAS, UMNO dan Bersatu perlu berpadu benam DAP

141
SHARE

KUALA NERUS, 7 NOVEMBER – PAS, UMNO dan Bersatu perlu bersama memperkukuhkan Muafakat Nasional dan mempertahankan Perikatan Nasional agar mampu menyatukan politik dan umat Melayu-Islam.

Perwakilan PAS Negeri Pulau Pinang, Ustaz Abdul Razib Abdul Rahim menegaskan, terutamanya di Pulau Pinang, ketiga-tiga parti amat penting untuk duduk bersama mengambil kembali kerajaan.

“Seterusnya membenamkan DAP dan Pakatan Harapan di bumi Pulau Pinang khususnya”

“Sekiranya orang Melayu khususnya orang Islam di Pulau Pinang tidak menjalin hubungan penyatuan ummah ini dengan sebaiknya, sudah semestinya harapan untuk merampas Pulau Pinang ataupun ingin menjatuhkan DAP hanyalah suatu omongan yang kosong”

“Hanyalah satu retorik semata-mata. Inilah yang berlaku di negeri Pulau Pinang apabila kekaburan dan juga kesamaran tentang penyatuan ummah ini tidak mampu untuk menyatukan parti-parti politik”, ujarnya.

Beliau berucap membahas ucapan Dasar Presiden PAS bertemakan ‘Islam Menyatukan Ummah’ dalam Muktamar Tahunan PAS kali Ke-67 di Duyong Marina Resort, di sini sebentar tadi.

“Saya nak menyatakan secara khusus bagi negeri Pulau Pinang, demografinya tak sama dengan negeri-negeri yang lain. Kita lihat kalau di negeri ini kalau mengikut Dewan Undangan Negeri dan juga Parlimen, semuanya dikuasai ataupun majoritinya adalah dikuasai oleh bukan-Islam ataupun bukan-Melayu”

“Umpamanya Parlimen hanya tiga kerusi saja yang didominasi oleh orang Melayu. Dan juga di peringkat DUN, 15 kerusi sahaja yang hanya didominasi oleh orang Melayu daripada majoriti 40 kerusi yang dikuasi oleh DAP atapun Pakatan Harapan”

“Maka dengan sebab itu PAS Pulau Pinang nak menyatakan kepada para pimpinan dan muktamirin sekalian, bahawa menjadi tanggungjawab yang lebih jelas memperkukuhkan penyatuan ummah ini”, serunya.