Home Berita Dewan Muslimat PAS Malaysia

Muslimat PAS bantah Pertandingan Ratu Cantik

825
SHARE
1. Dewan Muslimat PAS Malaysia dengan ini membantah sekeras-kerasnya penganjuran Pertandingan Ratu Cantik Miss/Mrs Plus World Malaysia 2020 Grand Final Gala Night yang dijadual berlangsung pada 2 Januari 2021.
2. Ini adalah kerana penganjuran pertandingan ratu cantik merupakan satu acara yang mengeksploitasi kecantikan wanita demi menarik perhatian umum. Secara tidak langsung penganjuran acara ini seolah-olah kita merelakan wanita Malaysia dijadikan objek perhiasan di pentas. Sudah tentu ia bertentangan dengan usaha pihak kerajaan yang sentiasa membina masyarakat yang berakhlak dan mempunyai adab terpuji.
3. Umum mengetahui tiada faedah yang diperolehi melalui penganjuran aktiviti sedemikian. Malahan ia mengundang gejala sosial yang seharusnya kita elakkan.
4. Kecantikan kurniaan Allah haruslah digunakan sebaiknya untuk manfaat manusia sejagat bukan untuk dipertandingkan. Sesungguhnya kecantikan kurniaan Allah merupakan anugerah yang harus dijaga dan dipelihara bukan dijadikan objek pertandingan. Wanita bukan piala yang diukir dan dipamerkan buat tatapan umum. Sesungguhnya Islam telah memberi amaran kepada manusia tentang fitnah yang diakibatkan oleh wanita seperti yang dinyatakan surah Ali Imran ayat 14. Firman Allah swt;
“Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia suka kepada perkara yang diingini nafsu iaitu perempuan-perempuan‘’ [Ali Imran: 14]
5. Tambahan lagi, dalam keadaan penyakit Covid-19 yang masih belum surut peningkatan jangkitan, program yang menghimpunkan ramai orang juga sebolehnya dielakkan walaupun penganjur berjanji melaksanakan SOP.
6. Justeru itu, Dewan Muslimat PAS Malaysia mengharapkan kerajaan Malaysia dapat mempertimbangkan untuk membatalkan penganjuran Pertandingan Ratu Cantik tersebut demi memberi isyarat kepada masyarakat untuk tidak lagi menganjurkan pertandingan seumpama ini.
YB Senator Ustazah Nuridah binti Mohd Salleh
KETUA DEWAN MUSLIMAT PAS MALAYSIA
21 Disember 2020 bersamaan 6 Jamadilawwal 1442H