Home Kenyataan Media Dewan Muslimat PAS Malaysia

JAKIM Perlu Dipertahan Tanda Menghormati Perlembagaan

1729
SHARE

1. Muslimat PAS membantah sekerasnya terhadap mana-mana gerakan atau individu yang mendesak kerajaan untuk melupuskan institusi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

2. Kerajaan baru di bawah kepimpinan YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad mesti menyatakan pendirian mereka terhadap isu ini kerana dalam perlembagaan Perkara 3 (1) telah tertulis Islam adalah Agama Persekutuan;

“Islam ialah agama bagi Persekutuan, tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan”

3. Muslimat PAS ingin menegaskan bahawa penubuhan JAKIM yang dinaiktaraf daripada Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS) pada awalnya sebagai satu implementasi butiran dalam Perkara 3 (1) sejak dari tahun 1997 hingga kini.

4. JAKIM merupakan sebuah agensi utama pengurusan hal ehwal Islam di peringkat persekutuan yang melaksanaka tiga fungsi utama iaitu;

i. Penggubalan dan Penyeragaman Undang-undang Syarak
ii. Penyelarasan Pentadbiran Islam
iii. Penyelarasan dan Pembangunan Pendidikan Islam

5. Justeru kami Muslimat PAS bertanggungjawab untuk menyeru dan mengajak semua pihak terutama Muslim seluruh Malaysia agar mengambil berat tentang gerakan yang tidak wajar ini.

6. Kepada rakan-rakan bukan Islam, anda tidak perlu risau dan khuatir untuk mengamalkan agama masing-masing sebagaimana telah termaktub dalam Perkara 3 (1) di atas dan institusi JAKIM sendiri hanya khusus untuk agama Islam, tidak mengganggu perihal agama lain.

7. Di kesempatan ini, Muslimat PAS sangat berharap agar kerajaan baru Pakatan Harapan dapat memelihara kesucian agama Islam terutama dari sudut pelaksanaannya.

Salamiah Mohd Nor
Naib Ketua
Dewan Muslimat PAS Malaysia
30 Mei 2018 bersamaan 14 Ramadan 1439