Home Buletin JITM

Buletin JITM Vol 5

1225
SHARE

IT dan Dakwah

Firman Allah dalam surah al-Baqarah atau lebih sinonimnya diberi nama ayatul Kursi, sepotong ayat darinya yang bermaksud:
“…Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang meraka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya….”

Firman Allah lagi dalam surah Luqman ayat 27:
“…dan seandainya pohon-pohon di bumi menjadi pena dan laut (menjadi tinta), ditambahkan kepadanya tujuh laut (lagi) sesudah (kering)nya, niscaya tidak akan habis-habisnya (dituliskan) kalimat Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.”

Dalam kita asyik dan merasakan keseronokan dalam menimba ilmu, ianya ibarat meminum air yang tidak pernah merasa hilangnya dahaga. Semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak lagi yang kita ingin tahu. Sebab apa? Sebab ilmu Allah itu sangat luas…

Mengimbas kembali pada satu ketika, Allah hadiahkan kepada saya satu hadiah yang amat besar dan berharga. Allah hadirkan satu persoalan dalam diri saya. Dalam kesibukan saya mengejar dunia, bekerja siang dan malam, satu soalan sentap hadir membuatkan saya berhenti seketika dari kesibukan dan berfikir – “Apa yang kau dah sumbang untuk Islam?!” Andai ini soalan yang saya harus jawab di akhirat kelak, apakah jawapannya? Tiada?