Home Berita PAS Melaka

Terkini: KM Melaka gerakkan jentera bantuan serta-merta – Puhat

528
SHARE

Oleh : Ibnu Janie

MASJID TANAH, 5 Jan : Pengarah Khidmat Malaysia (KM) Melaka, Muhamat Puhat Bedol pagi ini telah mengeluarkan arahan untuk menggerakkan jentera bantuan bagi membantu negeri-negeri yang kini terjejas banjir di samping menghadapi apa-apa kemungkinan bencana banjir di Negeri Melaka.

Menurut beliau, ini selaras dengan arahan yang dikeluarkan oleh Khidmat Malaysia Pusat melalui surat bertarikh 4 Januari yang ditandatangani oleh Setiausaha Khidmat Malaysia Pusat, Zakaria Latif berkaitan perkara ini.

“Khidmat Malaysia Negeri Melaka sedang berhubung dengan KM Pusat untuk segala gerak kerja bantuan kepada negeri-negeri yang terlibat di dalam bencana banjir 2021 iaitu Negeri Pahang, Negeri Johor, Negeri Kelantan dan Negeri Terengganu.

“Mohon segala badan atau jabatan dalam PAS Melaka yang terlibat secara langsung kepada bencana alam ini samada yang khusus dalam perubatan, menyelamat dan kerja-kerja kebajikan lain bersiap siaga dalam segala keperluan tenaga, peralatan dan kewangan.

“Insya-Allah, KM Negeri Melaka akan menyusun gerak kerja kepada semua yang terlibat secara teratur dengan panduan dan arahan daripada KM Pusat dan PAS Melaka,” ujar beliau.

Puhat yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya-3 PAS Melaka itu berkata  lagi, Dr. Reena dan Dr. Amir akan membantu KM Melaka dari sudut perubatan dan bantuan lain jika perlu.

“Bagi tugasan JAM (Jabatan Amal Malaysia Melaka), Insya-Allah, Tuan Wahab dan Lajnah Kebajikan DPPNM, Tuan Haji Abu Khir ada bersama KM Melaka,” ujar beliau lagi.

Puhat berkata demikian dalam satu kenyataannya kepada Wartawan Rakyat Melaka (WARM) pagi ini.