Home Rencana PAS Selangor

Kerjasama rentas parti yang dimaksudkan PM – Setiausaha BPPN Selangor

78
SHARE

May be an image of 1 person and text

Nadi Selangor by Roslan SMS | Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor

Oleh : Roslan Shahir Dato Mohd Shahir

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Selangor

Mengulas ucapan sulung PM ke 9 jam 5.30 petang semalam yang pastinya diikuti sebahagian besar rakyat Malaysia akhbar Sibar Harian pagi ini memilih tajuk “PM ajak pembangkang pulihkan negara”.

Memang Dato Sri Ismail Sabri Yaakub ada menyentu isu penglibatan pembangkang dalam proses pemulihan negara dalam ucapannya. Tetapi tidaklah sampai menjemput Ketua Pembangkang menjadi TPM atau bekas Menteri Kesihatan dari PAN kembali menjadi Menteri Kesihatan sebagaimana cuma dimainkan blok pembangkang, tiada pun amalan memasukkan pembangkang dalam kabinet di negara demokrasi lain.

Tetapi PM menyebut:

“Saya faham kemelut politik yang melanda negara menimbulkan keresahan dalam kalangan rakyat. Oleh itu kestabilan politik perlu segera dicapai menerusi kebersamaan. Ini termasuklah mewujudkan kerjasama rentas parti.

Justeru saya ingin menawarkan peluang kepada kepimpinan pembangkang untuk menganggotai Majlis Pemulihan Negara (MPN) dan Jawatankuasa Khas Menangani Covid-19″

Itulah bentuk kerjasama rentas parti yang dimaksudkan PM. Oleh itu pimpinan pembangkang yang ikhlaa dan mahu bersama kerajaan terlibat dalam proses ini bolehlah menyertai Majlis atau JK yang dimaksudkan dengan persetujuan PM. Bukannya menjadi Pengerusi tetapi anggota.

Tak perlulah menuntut jawatan TPM atau kabinet seperti heboh diviralkan aktivis media sosial mereka kerana ia memang ia tidak munasabah dan cukup memalukan.

Sambutlah tawaran ini dengan hati terbuka dan terus berperanan sebagai pembangkang yang konstruktif bukannya mengadu-domba dan menghasut rakyat.

23 Ogos 2021 | 14 Muharram 1443H

Lajnah Penerangan & Media Baru

Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor