Home Rencana PAS Selangor

Kejayaan Taliban vs Kejahatan media barat – Ketua Penerangan PAS Selangor

368
SHARE

May be an image of 5 people and text

Dari Meja Ketua Penerangan PAS Selangor | Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor

Oleh : Us. Syarhan Humaizi Halim
Ketua Penerangan PAS Selangor

Berita dunia kebelakangan ini memaparkan kejayaan Taliban merampas kembali tanah air mereka yang dicengkam kuasa besar dunia sejak puluhan tahun. Kerakusan Soviet Union sehingga penjarahan Amerika Syarikat menjadikan tanah milik rakyat Afghan ini senantiasa meniti di bibir berita antarabangsa.

Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dalam tulisan terbarunya “Taliban Yang Beristiqamah Dan Berubah” menyajikan bagaimana sejarah Taliban dan kepatuhan pemimpin dan rakyatnya terhadap pegangan agama Islam sangat kuat melalui Mazhab Hanafi. Serta perjalanan yang panjang dalam memerdekakan tanah air sendiri dari terus diganggu dan dibelenggu oleh tangan-tangan kuasa asing. Walaupun kononnya atas alasan memerangi pengganas, hasilnya bentuk muka bumi Afghanistan hancur, pengganas tidak dijumpai.

Satu point yang menarik untuk dikongsi adalah kejahatan media antarabangsa yang dikuasai oleh musuh Islam. Hakikatnya komplot pihak musuh melalui media antarabangsa yang sentiasa mewajahkan Islam secara tidak tepat membina persepsi negatif. Bukan hanya di Afghanistan, bahkan diserata dunia.

Masyarakat antarabangsa sudah membuka mata. Fakta yang ada berbeza dengan propaganda media yang meracuni persepsi awal terhadap Islam. Kisah pengamal media yang menjadi tawanan Taliban, akhirnya memeluk Islam tanpa paksaan. Yvonne Ridley yang memasuki bumi Afghanistan secara senyap, ditahan dan menjadi tawanan Taliban. Sepanjang keberadaannya dalam tahanan, dia menggambarkan kemungkinan dia akan diseksa, dirogol, direjam dengan batu sehingga mati. Yvonne dibebaskan tanpa satu ada tempat ditubuhnya di sentuh oleh Taliban. Akhirnya beliau mengkaji Islam. Ternyata propaganda media barat sangat berbeza dengan realiti dan ajaran Islam.

Semakin hari dunia dapat melihat kehebatan Islam dan nilai keadilan serta kesejahteraan yang dibawa. Cahaya Islam melebar ke seluruh pelusuk dunia. Dari ruang dan cara yang tidak diduga. Semoga Allah SWT memberi petunjuk kepada mereka yang meneruskan perjuangan membawa risalah Islam dan senantiasa dibawah bimbingan rahmat Allah SWT.

16 Muharam 1443H | 25 Ogos 2021

Lajnah Penerangan & Media Baru
Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor