Home Kenyataan Media PAS Pulau Pinang

Hormati pilihan anak kariah

162
SHARE

𝐊𝐄𝐍𝐘𝐀𝐓𝐀𝐀𝐍 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐀 𝐁𝐀𝐃𝐀𝐍 𝐏𝐄𝐑𝐇𝐔𝐁𝐔𝐍𝐆𝐀𝐍 𝐏𝐀𝐒 𝐏𝐔𝐋𝐀𝐔 𝐏𝐈𝐍𝐀𝐍𝐆

𝗣𝗘𝗡𝗚𝗘𝗥𝗨𝗦𝗜 𝗠𝗔𝗦𝗝𝗜𝗗: 𝗛𝗢𝗥𝗠𝗔𝗧𝗜 𝗣𝗜𝗟𝗜𝗛𝗔𝗡 𝗔𝗡𝗔𝗞 𝗞𝗔𝗥𝗜𝗔𝗛

PAS Pulau Pinang membantah sekiranya terdapat tindakan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) yang bakal menggugurkan beberapa nama Pengerusi Kariah yang telah terpilih dalam Mesyuarat Agung Tahunan dan Pemilihan AJK Kariah sesi 2023-2025.

Hal ini disebabkan mereka yang terpilih ini telah melalui proses pemilihan dan menepati Kaedah 5 Jawatankuasa Kariah dan Pegawai Masjid (Negeri Pulau Pinang) 1997, Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam Negeri Pulau Pinang 1993, Pindaan 2003.

Oleh itu, PAS Pulau Pinang menuntut MAINPP mengikuti prosedur sebenar iaitu menggunakan Kaedah 32, menyiasat terlebih dahulu sekiranya pengerusi yang bakal digugurkan namanya ini mempunyai masalah seperti berfahaman sesat, melakukan jenayah dan sebagainya yang dirasakan mereka ini tidak layak menyandang Pengerusi Kariah, bukan semata-mata kerana tidak ‘sebulu’ atau tidak berkenan di mata pihak MAINPP.

Justeru, PAS Pulau Pinang bertegas agar hal ini dipandang serius oleh pihak MAINPP dan perlu hormati keputusan dan pilihan anak kariah sementelah mereka ini dipilih dan dipercayai oleh anak kariah masing-masing.

Semoga mereka ini yang bersedia berkhidmat untuk anak kariah mereka dalam meninggikan syiar Islam dilantik secara sah dalam keadaan adil dan saksama.

𝐔𝐬𝐭𝐚𝐳 𝐀𝐛𝐝𝐮𝐥 𝐑𝐚𝐳𝐢𝐛 𝐛𝐢𝐧 𝐀𝐛𝐝𝐮𝐥 𝐑𝐚𝐡𝐢𝐦
𝑲𝒆𝒕𝒖𝒂 𝑷𝒆𝒏𝒆𝒓𝒂𝒏𝒈𝒂𝒏 𝑷𝑨𝑺 𝑷𝒖𝒍𝒂𝒖 𝑷𝒊𝒏𝒂𝒏𝒈

May be an image of text