Home Berita PAS Terengganu

Hamas seru balas dendam pembunuhan Nablus

152
SHARE

Hamas menyeru pejuangya untuk membalas dendam selepas Israel membunuh tiga lelaki Palestin di bandar Nablus, Tebing Barat yang diduduki.

Ketua Biro Politik Hamas Ismail Haniyeh, berikrar berbuat demikan selepas polis rejim melakukan keganasan itu awal minggu ini.

Beliau mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa pembunuhan operasi polis negara haram itu dan berkata “darah para syuhada” tidak akan tertumpah tanpa akibat.

Ismail turut mengutuk Israel kerana melakukan perbuatan kejam tersebut dan berkata operasi Hamas tidak akan menghalang rakyat Palestin daripada melakukan “tindakan penentangan”.

Beliau menambah bahawa peristiwa itu seharusnya menjadi pencetus kepada Pihak Berkuasa Palestin untuk menamatkan kerjasama keselamatannya dengan Israel.

Unit pasukan khas Israel pada Selasa menembak dan membunuh tiga rakyat Palestin di kejiranan Al-Makhfieh di Nablus. Mereka kemudiannya dikenali sebagai Ashraf Mubaslat, Adham Mabrouka, dan Mohammad Dakhil.

Polis Israel mendakwa lelaki itu adalah “pengganas bersenjata” yang terbunuh semasa pertempuran dengan pegawai di bandar Tebing Barat yang diduduki.

Rakyat Palestin membantah pembunuhan itu, mengecam mereka sebagai pembunuhan.

Beribu-ribu rakyat Palestin mengambil bahagian dalam pengebumian pada hari Selasa.

Mogok umum telah diisytiharkan pada hari Rabu di Tebing Barat dengan kedai dan premis perniagaan dilaporkan ditutup serta universiti mengumumkan kelas akan digantung.