Home Berita PAS Terengganu

Yaman seru adakan Persidangan Penderma untuk bina semula negara

114
SHARE

Ketua Majlis Pimpinan Presiden Yaman, Rashad Al-Alimi, pada hari Ahad menyeru dianjurkan mengadakan persidangan penderma untuk membina semula negara yang dilanda perang itu.

“Kami berusaha untuk mengatur pertemuan Arab dan antarabangsa untuk membina semula Yaman dengan penyelarasan dengan gabungan pimpinan Saudi-Emirat dan Majlis Kerjasama Teluk,” kata Al-Alimi dalam ucapan di Liga Arab yang berpangkalan di Kaherah.

Al-Alimi menuduh pemberontak Houthi melanggar gencatan senjata yang diusahakan PBB di Yaman apabila enggan membuka semula jalan raya di kawasan di bawah kawalan mereka.

Pada hari Jumaat, Al-Alimi memulakan lawatan rasmi ke Mesir di mana beliau bertemu dengan Presiden Abdel Fattah al-Sisi dan Setiausaha Agung Liga Arab Ahmed Aboul Gheit.

Pada 2 Jun, pesaing Yaman yang berperang bersetuju untuk melanjutkan gencatan senjata yang ditengahkan oleh PBB selama dua bulan tambahan.

Di bawah gencatan senjata, yang pertama kali dicapai pada 2 April, semua operasi ketenteraan dihentikan.

Perjanjian itu juga membenarkan operasi penerbangan komersial dari Lapangan Terbang Sanaa yang dikuasai pemberontak di ibu negara Yaman.

Yaman telah dilanda keganasan dan ketidakstabilan sejak September 2014, apabila pemberontak Houthi yang bersekutu dengan Iran menawan sebahagian besar negara itu, termasuk ibu kota Sanaa.

Gabungan pimpinan Arab Saudi memasuki perang pada awal 2015 untuk memulihkan kerajaan Yaman berkuasa.

Konflik selama lapan tahun telah mencipta salah satu krisis kemanusiaan yang paling teruk di dunia, dengan berjuta-juta orang menderita kelaparan.