Home Pedoman Haraki

Ulamak PAS Dan Cabaran Islam Liberal

2002
SHARE

Surat Pembaca
(Ulang siar sempena 4 tahun pemergian Tuan Guru Harun Taib)

ULAMAK PAS & CABARAN ISLAM LIBERAL

Oleh: Haris Zalkapli
23 November 2013

Ketua Dewan Ulama, Datuk Harun Taib semasa membaca doa penutup pada majlis perasmian Muktamar PAS ke-59 pada Jumaat lalu, menyertakan doa meminta supaya PAS dibantu untuk menghadapi musuh, dalaman dan luaran.

Ungkapan itu segera mendapat perhatian sesetengah perwakilan, yang menganggap hal itu merupakan satu isu kritikal yang perlu diambil perhatian oleh ahli.

Hari sebelumnya, di Wisma Majlis Bandaraya Shah Alam, muktamar Dewan Ulama meluluskan usul mengenai “pemikiran Islam liberal dan pluralisme yang menyesatkan,” menyentuh aktiviti beberapa pertubuhan bukan kerajaan yang disifatkan sebagai gerakan yang menyebarkan fahaman Islam liberal.

Usul itu menumpukan pada sebuah pertubuhan, Islamic Renaissance Front, IRF, yang aktif menggerakkan wacana pemikiran dan juga menerbitkan buku, salah satunya Wacana Pemikiran Reformis, yang disifatkan seorang aktivis Dewan Ulama, Muhammad Atiullah Othman sebagai mempersembahkan “ide-ide yang kufur.”

Usul tersebut, yang dibawa oleh Dewan Ulama PAS Negeri Perak, menegaskan, “PAS sebagai parti yang memperjuangkan dasar dan pemikiran Islam, wajiblah menghadapi IRF ini dengan tegas.”

Turut ditegaskan ialah menuntut supaya seluruh pemimpin dan ahli PAS menentang ide-ide Islam liberal dan pluralisme agama “dengan segala kudrat yang ada.”

Perkembangan ini dapat diperhatikan dalam PAS, terutama sejak beberapa tahun lalu, apabila Dewan Ulama mula memperhatikan dan cuba menangani fahaman-fahaman seperti itu dengan lebih agresif.

Ancaman yang disebut ketua Dewan Ulama itu, tidak menjadi rahsia lagi merujuk kepada kebimbangan ulama dalam PAS berhubung berleluasanya aliran pemikiran yang liberal dan tidak selari dengan tafsiran Islam yang diterima PAS.

Pemikiran ini, menurut sesetengah pihak dalam PAS, telah turut sama melibatkan beberapa pemimpin dalam PAS sendiri, yang dinilai daripada beberapa kenyataan pemimpin terbabit.

Untuk menangani pemikiran yang menyeleweng itu, ulama telah mengambil inisiatif menubuhkan Unit Audit Syariah untuk memastikan pemimpin-pemimpin PAS mematuhi ketetapan syarak, walaupun ada yang mendakwa mekanisme itu ditubuhkan berdasarkan kepentingan politik kelompok, dengan mensasarkan pemimpin-pemimpin yang tidak sehaluan dengan ulama.

Kebimbangan terhadap aliran pemikiran Islam liberal, dalam pelbagai variasinya, semakin meningkat dalam kalangan ulama dalam PAS sejak beberapa tahun kebelakangan ini, selari dengan perkembangan melibatkan penyebaran pemikiran liberal bersumber Barat di negara ini.

Muhammad Atiullah, yang muncul di media dan program-program parti, turut mengaitkan beberapa pemimpin PAS dengan aliran Islam liberal, ekoran hubungan rapat dan tindakan yang dinilai sebagai sokongan moral kepada aktivisme dan wacana kumpulan yang dikaitkan dengan ideologi itu.

Beliau secara terbuka mendesak Dr Mujahid Yusof menarik balik tindakan yang dilihat sebagai sokongan kepada pemikiran Islam liberal, melalui penglibatan dalam aktiviti IRF.

Wacana mengenai beberapa isu melibatkan Islam yang semakin hangat sejak kebelakangan ini semakin menampakkan kebangkitan kelompok liberal.

Isu kalimah Allah, hudud, dan pelbagai lagi hal melibatkan Islam semakin terdedah kepada kritikan dan tafsiran jauh berbeza oleh pelbagai kumpulan, sama ada dianggotai aktivis Muslim dan bukan Muslim.

Tuntutan kebebasan, seperti melibatkan homoseksual juga semakin vokal dan diadakan secara terbuka, sehingga menyentuh sensitiviti masyarakat terutama umat Muslim.

Isu-isu yang sebelum ini dibincang secara tertutup dan senyap-senyap kini dipersembahkan secara terbuka dan dibawa bersama wacana hak asasi manusia, dan semakin mudah dilihat di ruang arus perdana.

Ini memperlihatkan kehadiran fahaman-fahaman seperti liberalisme itu di sini, dan memaksa PAS sebagai sebuah gerakan Islam menanganinya, hal yang telah diperlihatkan oleh sikap yang ditunjukkan oleh Dewan Ulama itu.

Perkembangan terbaharu ini, yang digambarkan oleh doa ketua Dewan Ulama dan usul menangani Islam liberal oleh dewan itu dalam muktamarnya, menunjukkan satu kesedaran baharu menangani cabaran semasa ini. – November 23, 2013

*Artikel di atas sama sekali tidak mewakili pendirian rasmi pihak Media Dewan Ulamak PAS. Artikel di atas dimuatnaik tanpa mengubah apa-apa dari yang asal. Penulis merupakan editor Harakah.