Home Artikel PAS Selangor

TARBIYATUL SYABAB | Utamakan Iman Jauhkan Nafsu

710
SHARE


TARBIYATUL SYABAB
Lakaran Potret Pemuda Islam

(Mereka Diberi Petunjuk Pada Mengucapkan Kata-Kata Yang Baik)

RAMADHAN 12 / 1438 H

“UTAMAKAN IMAN JAUHKAN NAFSU”

Tarbiyah Ramadhan mengutamakan IMAN. Proses ini perlu di “hadhom lumat” oleh umat Islam. Iman asas penjagaan diri seseorang.  Pertembungan dengan kehendak nafsu pasti berlaku. Nafsu sentiasa cuba menguasai diri manusia dan menjauhkannya dari iman. Sehingga tindakan seseorang individu di luar jangka akal yang dikuasai iman.

Dalam memenuhi nafsu, mereka sanggup melakukan apa sahaja. Menyusuri konteks perjuangan ummah, ada sebahagian sanggup yang menyatakan untuk menanggung kesalahan andai bersama dengan perjuangan mereka. Allah SWT telah menzahirkan sifat tersebut dalam al-Quran :

[Surat Al-Ankabut 12]

Maksudnya : Dan berkata pula orang-orang yang kufur ingkar kepada orang-orang yang beriman: “Ikutlah jalan ugama kami, dan kami sedia menanggung kesalahan-kesalahan kamu (kalau kamu mengira perbuatan itu salah)”. Padahal mereka tidak akan dapat menanggung kesalahan orang-orang yang bersalah itu sedikitpun, dan sesungguhnya mereka adalah berdusta.

Justeru apabila sesuatu perjuangan itu meletakkan agenda nafsu lebih dari agenda kepentingan iman dan agama, maka mereka sanggup menanggung kesalahan dan beban dosa tersebut asalkan memenuhi kehendak yang mereka ingini. Sudah tiada bicara tentang dosa dan pahala.

[Surat Al-Ankabut 13]

Maksudnya : Dan sesungguhnya mereka akan menanggung beban-beban dosa mereka dan beban-beban (dosa orang-orang yang mereka sesatkan) bersama-sama dengan beban-beban dosa mereka sendiri; dan sesungguhnya mereka akan ditanya pada hari kiamat kelak tentang apa yang mereka pernah ada-adakan secara dusta itu.

Cara dan penyelesaiannya tidak lain ialah kembali kepada perjuangan Islam yang selari dengan perjuangan ar-Rasul. Dahulukan kepentingan agama melalui ketulenan dan asolah perjuangan yang ada dalam al-Quran dan as-sunnah berbanding hanya dengan mainan akal dan penyelewengan nafsu yang menyesatkan. Mudahan Allah SWT memberi hidayah kepada kita semua.

Ust Syarhan Humaizi Halim
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Selangor
#akupemudapas
#undilahpas