Home Berita PAS Terengganu

Senat AS lantik orang Islam sebagai Duta Kebebasan Beragama

100
SHARE

Senat Amerika Syarikat (AS) meluluskan pelantikan Rashad Hussain untuk berkhidmat sebagai Duta Besar untuk Kebebasan Beragama Antarabangsa

Hussain dicalonkan oleh Presiden Joe Biden pada Julai, memenangi undian 85-5 adalah orang Islam Amerika pertama yang memegang jawatan itu.

Beliau berkhidmat sebagai Duta Khas AS ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan untuk Komunikasi Strategik Menentang Keganasan yang pernah berkhidmat sebagai Timbalan Penasihat Bersekutu Rumah Putih semasa pentadbiran Barack Obama.

Majlis Perhubungan Islam Amerika (CAIR), pertubuhan hak sivil dan advokasi Islam terbesar AS, menyambut baikd pengesahan itu.

“Ini adalah hari bersejarah bagi masyarakat Islam Amerika dan negara kita,”

“Kami yakin dia akan mempertahankan kebebasan beragama semua masyarakat yang diancam oleh ketaksuban di seluruh dunia, termasuk umat Islam Uyghur yang menghadapi pembunuhan beramai-ramai yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh Parti Komunis China,” kata Timbalan Pengarah Eksekutif Edward Ahmed Mitchell dalam satu kenyataan.

Suruhanjaya Kebebasan Beragama Antarabangsa AS turut memuji pengesahan jawatan Hussain.

“Dengan pengetahuan dan pengalamannya selama bertahun-tahun, Duta Besar Hussain berada pada kedudukan yang baik untuk memajukan promosi kebebasan beragama antarabangsa oleh kerajaan AS,” kata Pengerusi Nadine Maenza dalam satu kenyataan.