Home Berita PAS Perak

Semarakkan Cinta Junjungan mulia Rasulullah SAW setiap masa

14
SHARE

Oleh: NurAsilah Noor

TELUK INTAN,11 Oktober: Lajnah Dakwah Muslimat telah menganjurkan program sambutan Maulidur Rasul bertempat di Kompleks PAS Teluk Intan (KOMPASTI) di sini baru- baru ini.

Program yang mensasarkan Muslimat Cawangan dan setempat bermula pada jam 8.30 pagi dengan sesi pendaftaran diikuti dengan ceramah Maulidur Rasul sekitar jam 9 pagi.

Alunan beberapa jenis selawat seperti selawat badariyah dan selawat adnaniyah bergema tatkala penceramah meminta peserta mengalunkannya bersama-sama.

Mengingati junjungan mulia Rasulullah SAW bukan
bermusim hanya di bulan Rabiul Awal (malah) selawat kepada baginda perlu dilaksanakan tanpa mengira masa.

Dalam hadith yang diriwayatkan oleh Al Bukhari yang bermaksud:’Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia lebih mencintai aku daripada kedua ibu bapanya, anaknya dan manusia seluruhnya.’

‘Antara sebab kita perlu melaksanakan sambutan kelahiran Rasulullah SAW ianya dapat memperteguhkan hati semua umat Islam dengan berhimpun secara beramai-ramai agar kesatuan umat Islam digeruni pihak musuh.’ Kata Ketua Lajnah Tarbiyah dan Perkaderan Muslimat, Aseha Hanafi ketika menyampaikan ceramahnya.

Turut hadir, Ketua Muslimat, Robi’aton Mohd Abas, Timbalan Ketua Muslimat, Hamisah Abas, Ketua Lajnah Dakwah, Asilawati Mohd serta ahli jawatankuasa yang lain.