Home Berita PAS Perak

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha 1441H | YB Razman Zakaria

1004
SHARE

?????? ???? ???? ??????? ?.? ??????? ????????? ???? ???????, ???? ?????? ?.?, ?????? ?????? ?????????? ????? ????????? ?????? ???????????.

Islam adalah agama yang sesuai dengan fitrah manusia. Manusia bukan malaikat yang sentiasa beribadah tanpa jemu dan bukan juga haiwan yang hanya kerjanya memuaskan nafsu makan dah syahwat.

Disamping Allah SWT memerintahkan manusia melaksanakan pelbagai jenis ibadat, Allah SWT juga memberikan kerehatan, waktu untuk bergembira dan disyariatkan ibadah yang manfaatnya kembali kepada manusia itu sendiri seperti ibadah korban. Maka sewajarnya umat Islam bersyukur di atas nikmat agama Islam dan ibadat yang selari dengan fitrah manusia ini.

Firman Allah SWT;

وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

“….. dan supaya kamu bertakbir (membesarkan Allah) di atas hidayahnya kepada kamu dan supaya kamu bersyukur” (Al Baqarah ayat 185)

Ibadat haji, solat berjemaah dan melakukan ibadah korban yang kesemuanya menuntut Umat Islam bertemu dan bekerjasama sesama mereka dalam melakukan ibadat. Ia adalah cara yang paling berkesan bagi menyatukan dan mempertemukan sesama masyarakat.

Selamat Hari Raya Aidiladha, selamat mengerjakan ibadah korban, patuhi SOP yang telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa, semoga kita semua terhindar daripada wabak Covid-19, kita mesti menang!

Ikhlas Daripada:
?? ???? ???? ?????? ??? ???? ???????
????????? ???????????? ??????????, ??????????? ????? ?????, ??? ??? ?????????? ????? ?????? ?????