Home Berita PAS Terengganu

Postbiotik

133
SHARE

Tahukah anda badan kita terdiri daripada lebih banyak sel bakteria berbanding sel manusia? Dianggarkan 70% daripada sistem imun kita terletak di dalam usus (usus), yang merupakan rumah kepada trilion bakteria.

Setiap orang mempunyai kombinasi bakteria yang berbeza yang dipengaruhi oleh ubat-ubatan, gaya hidup dan bakteria ibu mereka.

Apakah kaitan antara bakteria usus dengan kesihatan kita? Semuanya bergantung pada bakteria apa yang ada dan apa yang mereka hasilkan.

Kekacauan berlaku apabila bakteria jahat membuat kedai dan mengalahkan bakteria baik. Usus anda seperti skrin halus. Bakteria jahat mula memakan skrin ini, menjadikan lubang lebih besar. Ini sangat mengurangkan fungsi penapis usus anda supaya benda berbahaya boleh masuk dengan mudah. Ini dipanggil usus yang tidak seimbang dan merupakan persediaan untuk masalah. Ia boleh menyebabkan penghadaman yang lemah, kerap selsema, dan otak yang cemas. Penyelidikan daripada Maria Luca et al. dalam isu 2019 Perubatan Oksidatif dan Umur Panjang Selular telah menghubungkan usus yang tidak seimbang dengan keadaan seperti penyakit Alzheimer dan diabetes jenis 2. Mempelajari cara membantu pepijat yang baik berkembang dan menjinakkan pepijat yang buruk bermula dengan mengenali pepijat kita dan cara ia berfungsi.

Apa yang ada di Rumah dalam Usus Anda?

Bakteria baik ( probiotik ) berfungsi sebagai pasukan keselamatan kami dan melawan semua jenis penceroboh hodoh. Mereka juga membantu kita mencerna makanan dan mengekalkan mood yang baik. Prebiotik adalah makanan yang membantu bakteria baik hidup dan berkembang. Ini termasuk pelbagai hasil, bijirin kaya serat (seperti roti, bijirin dan oat), kekacang, kacang dan biji. Selepas makan makanan mereka, bakteria baik membuat postbiotik .

Postbiotik adalah hasil sampingan bakteria sihat. Ia termasuk asid lemak rantai pendek (seperti butirat), protein berfungsi, polisakarida ekstraselular dan banyak lagi. Faedah mereka adalah serupa dengan probiotik kerana mereka:

– Menyediakan sistem pertahanan yang kukuh

– Mengawal keradangan

– Menguruskan isyarat lapar dan kenyang

– Mengawal gula dalam darah

– Meningkatkan kesihatan kardiovaskular

– Melegakan kesakitan akibat penyakit usus yang merengsa

– Mengurangkan gejala alahan

Bagaimana Persekitaran?

Persekitaran gula yang berlebihan dan makanan yang diproses tinggi menggalakkan pertumbuhan bakteria jahat, yang menghasilkan toksin dan meletakkan badan anda dalam keadaan radang. Hanya menambah probiotik atau postbiotik pada peringkat ini tidak akan membantu kerana pepijat yang baik tidak dapat bertahan. Cuba makan makanan seimbang dan pastikan anda memasukkan makanan kaya serat. Ini membantu anda dan bakteria anda. Pepijat boleh berubah dengan cepat dan mengerumuni yang kurang sihat.

Jenis bakteria di dalam usus anda dan apa yang dihasilkan dalam badan sering berubah disebabkan oleh penyakit, tabiat pemakanan yang buruk, pengambilan protein haiwan yang tinggi, tekanan atau ubat-ubatan. Meningkatkan bakteria berfaedah dan hasil sampingannya membantu badan kembali ke keadaan seimbang. Contoh yang baik ialah butirat postbiotik. Kajian 2021 daripada Tulika Arora dan Valentina Tremaroli dalam Frontiers dalam Endokrinologi menunjukkan bahawa peningkatan tahap bakteria penghasil butirat mengurangkan pencetus yang berkaitan dengan keradangan dan diabetes jenis 2. Menurut kajian 2020 oleh Hao Wu et al. dalam Metabolisme Sel , mekanisme yang sama menyokong kesihatan keseluruhan dalam subjek dan menghalang perkembangan daripada pradiabetes kepada diabetes jenis 2.

Cara terbaik untuk meningkatkan postbiotik anda secara semula jadi adalah dengan makan lebih banyak makanan dengan probiotik dan prebiotik. Dengan cara ini, anda mendapat faedah daripada ketiga-tiganya. Bahagian yang terbaik ialah makanan ini dengan mudah boleh dimasukkan ke dalam hidangan dari pelbagai budaya. Makanan tambahan selalunya memberikan satu nutrien, manakala makanan mengandungi campuran nutrien yang berfungsi secara sinergi.

Siapa yang Boleh Mendapat Manfaat daripada Makanan Tambahan?

Individu yang tidak boleh mengambil probiotik kerana risiko jangkitan mereka (contohnya, mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, gangguan penghadaman kronik, atau pembedahan baru-baru ini; pesakit kanser; mereka yang hamil; atau kanak-kanak kecil) mungkin mendapati bahawa postbiotik adalah alternatif yang lebih selamat . Tiada bakteria hidup yang dimasukkan ke dalam badan: postbiotik hanyalah hasil sampingannya.

Mereka yang mengalami sindrom usus rengsa mungkin perlu mengelakkan makanan prebiotik, kerana ia menyebabkan kembung perut dan masalah pencernaan yang lain. Populasi ini juga boleh mendapat manfaat daripada suplemen postbiotik.

Semua suplemen datang dengan set risiko dan faedah mereka. Adalah penting untuk bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang keadaan anda untuk mengetahui sama ada suplemen adalah pilihan yang baik untuk anda.

Fikiran Penutup

Bakteria usus kita berkongsi pautan langsung dengan banyak sistem badan. Ia adalah jalan dua hala di mana gangguan di satu hujung akan menyebabkan masalah di hujung yang lain. Cara terbaik untuk memastikan perkara bergerak dalam harmoni ialah mengekalkan konsistensi dengan tabiat yang baik. Bakteria baik anda akan berada dalam keadaan terbaik, dan anda akan berasa lebih baik kerana badan anda akan bertindak balas dengan lebih baik setiap hari.

Apa yang lebih penting ialah apa yang anda lakukan pada kebanyakan masa, tidak semestinya sepanjang masa. Tiada siapa yang boleh menilai itu lebih baik daripada diri sendiri. Makan makanan yang baik untuk anda, tetapi sediakan sedikit ruang untuk hidangan kegemaran anda. Mereka penting, kerana ia memberikan kepuasan dan keseronokan yang bermakna.

Summaya Ali memegang ijazah sarjana dalam pemakanan dari Universiti Illinois dan merupakan pakar diet berdaftar. Beliau adalah penyumbang tetap Majalah Pengguna Halal . Dia bekerja dengan pelbagai keadaan, dan dua bidang amalan kegemarannya ialah penyakit buah pinggang kronik dan penyakit kardiovaskular.

[Dicetak semula daripada edisi Musim Bunga 2022 bagi Halal Consumer M agazine dengan kebenaran daripada IFANCA ( Islamic Food and Nutrition Council of America) dan Halal Consumer M agazine ]