Home Berita PAS Perak

Perginya Seorang Pejuang Kebenaran

925
SHARE

Perginya Seorang Pejuang Kebenaran

Tanggal 17 April 2004
Syahidnya Al Qaid Dr. Abdul Aziz Ar Rantisi Rahimallah di tembak oleh Helikopter Apacthi Zionis Israel


Syeikh Dr. Abdul Aziz Ar Rantisi adalah pemimpin ke 2 Hamas selepas Syeikh Ahmad Yassin syahid di tembak dengan 3 roket Apacti selepas keluar dari Masjid seusai solat subuh pada 22 Mac 2004.

Selepas Hamas membai’ah Dr Abdul Aziz sbg penggantinya. Profession sebagai Dr Pakar kanak kanak dan mempunyai akhlak yang sgt baik. Amat menghormati para ulama, tidak meninggalkan solat jemaah dan tahajjud.

Ketika menjawab soalan Wartawan mengenai keselamatan beliau, katanya.. “Kita semua sedang menuju ke arah kematian. Nothing will be change iether you die by cancer, heart attack or other. If I given choice to die by heart attack or by Apacthe katanya I prefer by Apacthe.”

“Semua orang akan mati, mengapa takut dengan kematian. Jika saya diberikan pilihan samada untuk mati dibedil oleh helikopter Apache (milik tentera Zionis) ataupun akibat serangan jantung, saya memilih (untuk dibedil) oleh Apache”.

Tidak sampai sebulan menjadi pemimpin Hamas, beliau syahid pada 17 April 2004. Benarlah janji Allah kpd siapa yang mendambakan syahid. Setelah 20 jam syahid darahnya terus mengalir dan bau yang semerbak dihidu di hospital beliau cuba di selamatkan. Tenang kau di sana Wahai As Syahid Al Qaid Dr. Abdul Aziz Ar Rantisi,

Insya Allah kami akan menyusul kemudian dalam agenda perjuangan yang sama..

Ustaz Akmal Kamaruddin
Ketua Pemuda PAS Perak 

17 April 2017 – Isnin 

 {jathumbnail off}