Home Berita PAS Wilayah

PAS Wangsa Maju | Wilayah Sejahtera, Rakyat Ceria

637
SHARE

UCAPAN YANG DIPERTUA PAS WANGSA MAJU SEMPENA HARI WILAYAH PERSEKUTUAN 2020

Kuala Lumpur sebelum ini menjadi sebahagian daripada negeri Selangor, tetapi Perjanjian Wilayah Persekutuan yang ditandatangani pada 28hb Januari, 1974, telah mengubah statusnya. Perjanjian itu berkuatkuasa empat hari kemudian pada tanggal 1 Februari.

Labuan telah menjadi Wilayah Persekutuan kedua pada 17 Mei, 1984, apabila ia diambil dari negeri Sabah, dan Putrajaya telah dibeli dari negeri Selangor untuk di jadikan Wilayah Persekutuan yang ketiga pada 1 Februari 2001.
Ketiga-tiga Wilayah Persekutuan

1. Kuala Lumpur merupakan ibu negeri wilayah persekutuan tunggal yang asal untuk Malaysia, dan masih merupakan ibu kota rasmi negara. Ia adalah bandar di mana parlimen Malaysia bersidang dan bandar kediaman raja Malaysia. Walau bagaimanapun, pusat eksekutif dan kehakiman kerajaan yang tertentu telah dipindahkan ke Putrajaya.

2. #Labuan terdiri dari Pulau Labuan dan enam pulau berhampiran di luar pantai negeri Malaysia Sabah. Ia merupakan pusat penggerudian bahan api fosil luar pesisir, dan bandar utamanya, Victoria, merupakan sebuah pusat kewangan antarabangsa. Labuan menjadi zon perdagangan bebas antarabangsa pada tahun 1990.

3. #Putrajaya dinamakan sempena bandar #Prang-Besar yang bersebelahan dan membentuk wilayah ibu kota persekutuan kedua di sebabkan masalah kesesakan di Kuala Lumpur. Putrajaya, yang terletak cuma sedikit kedalam dari bahagian tengah Selat Melaka, dianggap “pusat pentadbiran” Malaysia.
Di ketiga-tiga Wilayah Persekutuan Malaysia, Hari Wilayah Persekutuan disambut dengan perarakan, pameran kebudayaan dan persembahan pertunjukan bunga api, serta pelbagai permainan dan pertandingan. Kebanyakan aktiviti di jalankan di jalanraya dan bebas untuk di hadiri.

PAS Kawasan Wangsa Maju mengucapkan Selamat Hari Wilayah Persekutuan kepada warga Wangsa Maju yang dikasihi.

‘Wilayah Sejahtera, Rakyat Ceria’

#1Februari
#HariWilayahPersekutuan2020
#WPKualaLumpur
#WPLabuan
#WPPutrajaya

USTAZ ABDUL RANI BIN MOHAMED DAUD
Yang Dipertua PAS Kawasan Wangsa Maju

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1481595055352216&id=771254113052984