Home Berita PAS Terengganu

Negara haram Israel serang Rejim Syria kali ketiga

66
SHARE

Negara haram Israel telah menembak beberapa peluru berpandu kali ketiga ke wilayah sempadan rejim Syria, menyebabkan beberapa kerosakan.

Kenyataan tentera Syria tidak memberikan butiran mengenai kedudukan kawasan yang diserang awal hari Rabu.

TV pemerintah Syria memetik seorang pegawai tentera Syria yang tidak dinamakan berkata, peluru itu ditembak dari Bukit Golan yang diduduki Israel dan mengenai kawasan sekitar berhampiran bandar Quneitra.

Beliau menambah, serangan yang berlaku sejurus selepas tengah malam itu tidak menyebabkan sebarang kemalangan jiwa.

Serangan tersebut berlaku hampir seminggu selepas media Syria melaporkan serangan peluru berpandu seumpamanya menyasarkan kawasan selatan ibu negara Damsyik.

Jurucakap tentera Israel enggan mengulas mengenai serangan itu.

Ia adalah serangan ketiga Israel ke atas Syria bulan ini, selepas ia menyasarkan meriam antipesawat pada 9 Februari.

Bertindak balas kepada peluru berpandu yang ditembak dari Syria, Israel melepaskan beberapa peluru berpandu permukaan ke permukaan menyasarkan lokasi di selatan Damsyik pada 17 Februari.

Israel telah melancarkan beratus-ratus serangan ke atas sasaran di dalam kawasan yang dikawal kerajaan di Syria sejak sedekad lalu perang Syria, tetapi kerajaannya jarang mengakui atau membincangkan operasi sedemikian.

Israel, yang serangannya telah menyasarkan kedudukan kerajaan serta tentera yang disokong Iran dan pejuang pergerakan Syiah bersenjata Hizbullah, telah berkata ia berusaha untuk menghalang Iran daripada meluaskan jejak di Syria.

Israel menawan Dataran Tinggi Golan dari Syria dalam perang Arab-Israel Jun 1967 dan kemudiannya mengilhakkan kawasan itu.

Kebanyakan dunia tidak mengiktiraf pengilhakan itu, walaupun kerajaan Amerika Syarikat di bawah Donald Trump mengisytiharkan wilayah itu sebagai sebahagian daripada Israel.