Home Berita PAS Wilayah

Mesyuarat Agung Tahunan Muslimat Batu Mentajdid Semangat Juang

1051
SHARE

BATU, 5 Mac- Dewan Muslimat PAS Kawasan Batu telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) Kali ke 30 yang berlangsung dengan jayanya di Taman Melewar, baru – baru ini.

Mesyuarat Agung yang di adakan setiap tahun ini menjadi ruang muhasabah bagi semua muslimat Batu di samping mentajdid semangat juang untuk mendepani pilihan raya umum yang akan datang.

Perasmian MAT kali ini telah disempurnakan oleh Ustaz Azhar bin Yahya, Timbalan Pesuruhjaya I PAS Wilayah Persekutuan merangkap Yang Dipertua PAS Kawasan Batu. Dalam ucapan beliau, Ustaz Azhar mengucapkan tahniah kepada Dewan Muslimat PAS Batu kerana berjaya menjalankan muktamar kali ke 30.

“Umur 30 tahun adalah umur dewasa yang wajar dibanggakan oleh Dewan Muslimat PAS Kawasan Batu. Kedewasaan ini juga menunjukkan kematangan dan pengalaman PAS yang harus di’riak’kan agar diketahui oleh masyarakat umum. PAS boleh di’riak’kan kerana ia sebuah jemaah, namun kita sebagai manusia harus bersyukur.”

Ustaz Yahya juga menyeru kepada semua muslimat untuk terus menerus berjuang dalam perjuangan PAS kerana ia adalah manifestasi kepada penjiwaan terhadap ibadah – ibadah asas.

“Kita solat, puasa dan menunaikan ibadah – ibadah asas itu kerana kita tahu ia adalah kewajipan. Tetapi kita hanya akan merasai kemanisan ibadah – ibadah asas ini jika kita melakukan amalan soleh yang lain seperti mengintima’kan diri ke dalam perjuangan ini.”

Puan Hajah Salbiah binti Wahab selaku Ketua Dewan Muslimat Kawasan Batu turut memberi taujihat kepada lebih kurang 60 perwakilan dan pemerhati yang hadir melalui ucapan beliau.

“Kita perlukan muslimat yang sihat tubuh badan untuk turun ke medan. Oleh itu, para muslimat sekalian mestilah menjaga kesihatan masing – masing. Selain itu, muslimat juga mesti meningkatkan diri dengan amalan yang soleh dan semangat yang berkobar – kobar. Let’s us do our best, insyaAllah Allah will do the rest.”

Mesyuarat kali ini juga berjaya mengumpul RM 1013.00 hasil infaq para muktamirat dan hadirat yang hadir sebagai salah satu usaha untuk mendapatkan hak milik ke atas Bangunan Markas PAS Batu. Sumbangan ini disampaikan oleh Pn Hajah Salbiah kepada Tuan Haji Hishamuddin iaitu Setiausaha PAS Kawasan Batu yang turut hadir sebagai pemerhati.

Mesyuarat Agung Tahunan Dewan Muslimat PAS Kawasan Batu berakhir dengan para perwakilan dan pemerhati pulang bersama nafas juang yang baru.