Home Berita PAS Terengganu

‘Lambat laun’ AS mesti iktiraf Taliban

61
SHARE

Perdana Menteri Pakistan Imran Khan mengatakan pemerintah Amerika Syarikat “cepat atau lambat” harus mengakui dan mengkitiraf Taliban, yang sekarang memerintah Afghanistan.

Dalam wawancara di televisyen dengan TRT World, Imran Khan berkata pada hari Sabtu bahawa AS berada dalam keadaan “terkejut dan bingung” setelah Taliban mengambil alih Afghanistan pada 15 Ogos.

Beliau juga menyatakan bahawa masyarakat AS ketika ini sedang mencari kambing hitam dan “menyasarkan secara tidak adil” Presiden AS Joe Biden.

Pengkritik mengatakan pemerintah yang disokong Barat runtuh berikutan keputusan Biden untuk menarik tentera AS dari Afghanistan.

Walaupun mendapat tekanan yang kuat, Biden tetap pada tarikh akhir 31 Ogos untuk menarik tentera, mengakhiri perang terpanjang AS.

Pengunduran pasukan AS adalah sebahagian daripada perjanjian dengan Taliban yang ditandatangani di bawah bekas Presiden Donald Trump pada tahun 2020.

Perjanjian yang ditandatangani di ibu negara Qatar Doha itu juga meminta Taliban untuk tidak membenarkan kumpulan bersenjata seperti al-Qaeda menggunakan tanah Afghanistan untuk melaksanakan serangan terhadap AS dan sekutunya.

Tetapi pengambilalihan tentera Afghanistan yang dramatik oleh Taliban telah mendorong institusi kewangan AS dan antarabangsa memutuskan hubungan dengan negara itu.

Aset bank pusat Afghanistan bernilai lebih dari $ 9bn dibekukan oleh AS yang mencetuskan krisis kecairan.

Perdana menteri Pakistan itu menekankan bahawa jika AS tidak mencairkan rizab kewangan Afghanistan, negara itu dapat menghadapi “keadaan kacau”, dan AS harus mencari jalan keluar.

Pakistan, yang berjiran dengan Afghanistan, bimbang bahawa krisis ekonomi dan kemanusiaan akan memberi kesan buruk terhadapnya yang sudah menempatkan hampir 3.5 juta pelarian Afghanistan.

Islamabad dianggap mempunyai hubungan erat dengan Taliban, yang banyak pucuk pimpinannya tinggal di Pakistan selama 20 tahun perang menentang penjajahan AS. Pemerintah Khan telah meminta pemerintah Barat untuk menangani Taliban.

Ketika Khan ditanya apakah dia “pro-Taliban”, dia menjawab bahawa dia adalah “penyelesaian anti-ketenteraan” dan satu-satunya cara untuk menyelesaikan konflik di Afghanistan adalah melalui cara damai.

Sumber AJE