Home Berita PAS Terengganu

Konflik Syria : Hampir 307,000 orang awam terbunuh

54
SHARE

Hampir 307,000 orang awam terbunuh antara 1 Mac 2011 dan 31 Mac 2021, anggaran tertinggi kematian orang awam berkaitan konflik di Syria, kata Pejabat Hak Asasi Manusia PBB pada Selasa dalam laporan baharu.

Pejabat Hak Asasi Manusia berkata laporannya mengikuti penilaian ketat dan analisis statistik data yang ada mengenai korban awam dan menganggarkan 306,887 orang awam terbunuh dalam tempoh 10 tahun.

“Angka mangsa yang berkaitan dengan konflik dalam laporan ini bukan sekadar satu set nombor abstrak tubuh, tetapi mewakili individu manusia,” kata Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia Michelle Bachelet.

“Kesan pembunuhan setiap 306,887 orang awam ini akan memberi kesan yang mendalam dan bergema kepada keluarga dan masyarakat di mana mereka berada.”

Analisis daripada laporan itu juga akan memberikan gambaran yang lebih jelas tentang keterukan dan skala konflik, kata ketua hak PBB itu, dan tidak termasuk kematian pejuang.

Laporan itu diberi mandat oleh Majlis Hak Asasi Manusia PBB dan merujuk kepada 143,350 kematian orang awam yang pelbagai sumber dengan maklumat terperinci telah didokumenkan secara individu.

Ini termasuk sekurang-kurangnya nama penuh, tarikh dan lokasi kematian mereka menggunakan teknik anggaran statistik imputasi dan anggaran berbilang sistem untuk menyambungkan titik-titik yang terdapat unsur maklumat yang hilang.

Menggunakan teknik baharu, 163,537 lagi kematian orang awam dianggarkan telah berlaku, menjadikan jumlah anggaran kematian orang awam kepada 306,887, kata laporan PBB.

“Ini tidak termasuk ramai lagi orang awam yang terkorban akibat kehilangan akses kepada penjagaan kesihatan, makanan, air bersih dan hak asasi manusia yang lain, yang masih perlu dinilai,” kata Bachelet.

Anggaran 306,887 bermakna, secara purata, setiap hari, sejak 10 tahun lalu, 83 orang awam mengalami kematian kejam akibat konflik itu, kata laporan itu.

Laporan itu menyatakan bahawa “tahap korban awam dalam tempoh 10 tahun yang lalu mewakili 1.5% daripada jumlah penduduk” Syria pada permulaan konflik