Home Berita PAS Selangor

Dppns | PERUTUSAN SELAMAT HARI GURU

663
SHARE

PERUTUSAN SELAMAT HARI GURU
Dewan Pemuda PAS Selangor

1. Syukur di rafa’kan kepada Allah SWT yang menjadikan manusia hidup berasaskan ilmu. Semenjak dari awal kejadian manusia sehingga seawal wahyu diturunkan adalah meletakkan asas ilmu dalam kehidupan manusia.

[Surat Al-Baqarah 31 – 32]

Dan Ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Ia berfirman: “Terangkanlah kepadaKu nama benda-benda ini semuanya jika kamu golongan yang benar”.

[Surat Al-Alaq 1 – 5]

Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk), * Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; * Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, * Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan * Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.

2. Dalam menyampaikan ilmu, Guru adalah kuncinya. Merealisasikan asas kejadian dan pemangkin wahyu pertama, di atas tanggungjawab Guru terbeban amanah ini. Mulianya Guru menggalas tugasan ini sebagai penyambung tugas para Nabi a.s.

3. Dengan segala karenah pelajar yang dihadapi, pengorbanan masa, tenaga dan wang ringgit, mudahan diganjari pahala berlipat kali ganda dari Allah SWT. Di doakan agar Guru terus istiqamah mendidik dan membentuk generasi rabbani agar menjadi “aset” perjuangan agama pada masa akan datang.

“GURU PEMBENTUK GENERASI RABBANI”

Selamat Hari Guru Pada Guru PASTI
Selamat Hari Guru Pada Guru SRITI
Selamat Hari Guru Pada Semua Guru

Syarhan Humaizi Halim
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Selangor
19 Syaaban 1438H | 16 Mei 2017