Home Ketua Penerangan PAS Pusat

4,000 Projek Dimansuhkan Dan Status Pembayaran Projek Kepada Kontraktor Bumiputera : Menteri Kewangan Mesti Jawab.

3712
SHARE


Kenyataan Media Penerangan. 232/103
25 Muharram 1440 | 5 Oktober 2018

4,000 PROJEK DIMANSUHKAN DAN STATUS PEMBAYARAN PROJEK KEPADA KONTRAKTOR BUMIPUTERA : MENTERI KEWANGAN MESTI JAWAB.

Oleh : Nasrudin bin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat.
https://m.facebook.com/kpenerangan


1. PAS telah menuntut penjelasan berhubung lebih 4,000 Projek Mesra Rakyat di setiap parlimen seluruh negara yang telah diluluskan tapi dibatalkan.

2. Projek-projek tersebut sangat memberikan faedah langsung kepada rakyat khususnya di kawasan luar bandar tapi dibatalkan oleh kerajaan.

3. PAS telah menunggu penjelasan selama empat hari dari Menteri Kewangan tetapi masih tiada jawapan.

4. Sebenarnya untuk pengetahuan umum, lebih 4000 projek tersebut adalah projek khas dan melibatkan peruntukan dana dari Kerajaan Persekutuan serta diseliakan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU).

5. Hanya terdapat beberapa projek sahaja yang diberikan kepada pejabat daerah sebagai pelaksana tapi ia masih lagi tertakluk kepada Kerajaan Persekutuan.

6. Selain daripada 4,000 projek yang dimansuhkan itu, Menteri Kewangan juga harus menjelaskan satu lagi dakwaan mengenai tuntutan pembayaran projek yang masih tidak dilunaskan kepada kontraktor Bumiputera berjumlah puluhan juta ringgit.

7. Berdasarkan maklumat yang diterima, dalam minggu ini juga, pihak persatuan kontraktor telah menghantar satu surat tuntutan pembayaran segera kepada pihak ICU.

8. Semua pembayaran kepada kontraktor Bumiputera tersebut dikatakan telah disekat oleh Menteri Kewangan. Oleh itu, PAS menuntut dua isu utama ini dijelaskan dengan segera dan penuh tanggungjawab oleh Menteri Kewangan.

Islam Memimpin

Sekian.